Ga direct naar hoofdcontent

Voordelen van een duurzame VvE

Verschillende voordelen

Er zijn verschillende voordelen om met het verduurzamen van een VvE aan de slag te gaan. Hier staat natuurlijk een investering tegenover die de VvE en de leden bereid moeten zijn te maken. Vergeet niet: niks doen kost ook geld. Kijk bijvoorbeeld naar wat u de komende 15 jaar aan uw (gezamenlijke) energiekosten kwijt bent als u geen energiebesparende maatregelen zou toepassen. Het zou mooi zijn als u een deel van dat geld en de gezamenlijke reserve van de VvE nu kunt investeren in energiebesparende maatregelen. Niet alleen voor een lagere energierekening, maar ook voor meer comfort, een hogere woningwaarde bij verkoop en besparing op uw CO2 uitstoot. Zo zit er voor ieder lid van de VvE wel een reden tussen om met energiebesparende maatregelen aan de slag te willen. De verschillende voordelen staan hieronder verder toegelicht. 

Lagere energierekening

Doordat uw appartement en/of het complex minder warmte verliest, heeft u minder energie nodig om de woning en het complex te verwarmen. Zo besparen u en andere leden van de VvE direct op de maandelijkse energierekening. Investeren in energiebesparende maatregelen is nu extra aantrekkelijk vanwege de lage spaarrente bij de bank. Sommige isolatiemaatregelen leveren zelfs een jaarlijks rendement op vergelijkbaar met een rente van 12% op uw spaarrekening! 

Verhoogd wooncomfort

In de winter kan een slecht geïsoleerde woning snel oncomfortabel voelen door kou en tocht. Een goed geïsoleerde woning houdt in de winter warmte beter binnen en kou buiten. Vloerisolatie scheelt bijvoorbeeld niet alleen in de stookkosten, maar voorkomt bovendien koude voeten op winterdagen. Isolerend glas zorgt voor een lagere energierekening én een aanzienlijke verhoging van comfort, doordat er geen koudeval meer langs het glas kan ontstaan. 

Een goed geïsoleerde woning zorgt ook voor meer comfort in de zomer. Een goed geïsoleerd dak zorgt bijvoorbeeld niet alleen voor het binnenhouden van warmte in de winter, maar ook voor het buiten houden van warmte in de zomer, met een koelere woning als resultaat. Dat geldt ook voor andere isolatiemaatregelen: warmte blijft buiten en de koelte blijft beter binnen.

Verhoogde woningwaarde

Woningen met een hoger energielabel verkopen sneller en voor meer geld dan soortgelijke woningen met een lager energielabel. Uit onderzoek naar woningen met verschillende energielabels blijkt dat dit duizenden euro’s kan schelen. Dus zelfs als u van plan bent over niet al te lange tijd te verhuizen en de woning te verkopen, kan het lonen om te investeren in energiebesparende maatregelen. Zeker als dit vanuit de reserves van de VvE wordt gefinancierd en uw maandelijkse bijdrage wat omhoog zou gaan. 

Een toekomstbestendige woning

Bijna alle Nederlandse woningen worden nu nog verwarmd met aardgas. In de toekomst, met als doelstelling 2050, worden woningen zonder aardgas verwarmd. Dat geldt ook voor woningen binnen VvE’s. De alternatieven om te verwarmen zonder aardgas zijn vaak op lagere temperaturen dan u nu gewend bent. Door uw VvE te verduurzamen - bijvoorbeeld door isolatie - is de VvE beter voorbereid op een toekomst waarin de VvE niet langer met aardgas wordt verwarmd. 

Positieve impact op het milieu

Wist u dat het energieverbruik in huis een zeer groot aandeel heeft in uw totale milieu-impact? Bij de verbranding van aardgas komt onder andere CO2 vrij. Door minder energie te verbruiken in de woning kunnen u en andere bewoners van de VvE individueel en gezamenlijk jullie impact op het milieu verlagen.

Slim combineren met onderhoud zorgt voor meer (financiële) besparing

Energiebesparende maatregelen maken uw VvE toekomstbestendig en helpen bepaalde problemen in het pand en aan de constructie te voorkomen. Zo heeft vloerisolatie als bijkomend effect dat de houten vloerbalken worden beschermd tegen vocht en daardoor langer meegaan. U verkleint hiermee de kans op onnodig of vervroegd groot onderhoud voor de VvE. Eventuele onvoorziene onderhoudskosten worden voorkomen en de VvE kan zo op uitgaven besparen. De bespaarde kosten kunnen bijvoorbeeld weer geïnvesteerd worden in nieuwe energiebesparende maatregel. 

Daarnaast kunnen veel energiebesparende maatregelen slim gecombineerd worden met een bestaand meerjarig onderhoudsplan, het zogenaamde MJOP. Hierdoor wordt slim gebruik gemaakt geld in kas. U kunt zo bijvoorbeeld dubbele kosten voor het plaatsen van een steiger voorkomen, door onderhoud aan kozijnen meteen te combineren met nieuw isolerend glas. Als uw VvE nog geen meerjarig onderhoudsplan heeft, kan die nieuw opgesteld worden waarin  energiebesparende maatregelen gelijk worden meegenomen