Ga direct naar hoofdcontent

Verwarmen & koelen

Veel woningen worden nog verwarmd met een cv-ketel. Maar een cv-ketel werkt op aardgas en dat is niet duurzaam. Bij de verbranding van aardgas komt namelijk veel CO2 vrij. Zijn uw cv-ketel en/of radiatoren aan vervanging toe of wilt u nu al verduurzamen? Kijk dan eens naar de verwarmingsmogelijkheden hieronder. Lees ook verder voor meer informatie over aardgasvrij verwarmen met de VvE.

Een warmtepomp is bijna altijd een goede keus. Infraroodpanelen of infraroodmatten (ook wel elektrische vloerverwarming) kunnen interessant zijn op plekken die u maar weinig verwarmt. En wordt er in uw wijk (in de toekomst) een warmtenet aangelegd? Dan leest u hier wat een warmtenet precies inhoudt. Klik op een onderwerp voor meer informatie. Onder het overzicht vindt u meer algemene informatie over de mogelijkheden van aardgasvrij verwarmen voor VvE's.

Hoe kan de VvE aardgasvrij verwarmen?

Een VvE kan een gezamenlijke warmtevoorziening hebben die gebruik maakt van aardgas, zoals een collectieve cv-ketel. Om in de toekomst aardgasvrij te kunnen verwarmen is het belangrijk om met de VvE waar mogelijk voor te bereiden. Wat de alternatieve manier van verwarmen in de toekomst gaat worden, staat in de transitievisie warmte van gemeenten.

Ongeacht wat de oplossing gaat zijn, kan een VvE zich hier goed op voorbereiden. Dit kan gecombineerd worden met bijvoorbeeld onderhoud in het MJOP. Bijvoorbeeld door het warmteafgiftesysteem in individuele appartementen of gezamenlijke delen aan te laten passen. Als elk appartement zijn eigen verwarmingsvoorziening heeft, is het aan de individuele bewoners de aanpassingen aan het warmteafgiftesysteem op termijn te nemen als bekend is wat de toekomstige vorm van verwarming gaat worden. Het is ook mogelijk dit gezamenlijk aan te pakken, dan kan een deel van de basiskosten verdeeld worden met de verschillende leden van de VvE. 

Aanleggen van een warmtenet

Er zijn op dit moment drie oplossingen bekend om VvE’s en woningen te kunnen verwarmen zonder aardgas.

  1. Aardgasvrij verwarmen op lage temperatuur met een warmtenet of all-electric oplossing

  2. Aardgasvrij verwarmen op midden temperatuur met een warmtenet

  3. Aardgasvrij verwarmen op hoge temperatuur met een warmtenet of groen gas oplossing

Aardgasvrij verwarmen op lage temperatuur: elektrisch verwarmen of een lage temperatuur warmtenet

Verwarmen op lage temperatuur (LT) gebeurt met temperaturen van maximaal 50 graden. Elektrisch verwarmen van een VvE kan op twee manieren: met een collectieve warmtepomp of met infraroodverwarming per appartement. 

  • Verwarmen met een collectieve warmtepomp: verwarmen met een collectieve warmtepomp gebeurt met water wat verwarmd is tot een zogenaamde lage temperatuur van maximaal 45 graden. De warmtepomp haalt warmte uit een collectieve bron, zoals de buitenlucht of bodem. 

  • Verwarmen met een LT warmtenet: verwarmen op temperaturen van maximaal 50 graden gebeurt ook bij een LT warmtenet. Met een LT warmtenet wordt water met maximaal 50 graden naar de woning vervoerd, wat wordt gebruikt voor de verwarming en het warme tapwater. Een warmtenet kan met een collectieve aansluiting worden aangesloten, of per appartement worden aangesloten. 

Voorwaarden voor verwarmen met lage temperaturen

Voor verwarmen op lage temperatuur moet het warmteafgifte systeem in de woning geschikt zijn. Systemen die geschikt zijn voor het afgeven van warmte op lage temperatuur zijn vloerverwarming en laag temperatuur convectoren. Daarnaast zal op elektriciteit moeten worden gekookt. 

Infraroodverwarming 

Infraroodverwarming is stralingswarmte en voelt net als een terrasverwarmer. Dit kan worden geïnstalleerd in de vorm van panelen of matten. Voor goed geïsoleerde appartementen kan verwarmen met infrarood een goede oplossing zijn. Lees meer over infraroodverwarming op de kennisbank.

Aardgasvrij verwarmen op midden temperatuur: een midden temperatuur warmtenet

Bij verwarmen op midden temperatuur (MT, 50 - 70 graden) wordt water met een midden temperatuur aangevoerd. Dit wordt gebruikt voor de verwarming en het warme tapwater. De aansluiting op een MT warmtenet kan collectief bij de VvE gebeuren, waarna het water over de verschillende appartementen wordt verdeeld met verdelers. De aansluiting kan ook per appartement gebeuren. Lees meer over verwarmen met een warmtenet op de kennisbank.

Voorwaarden voor het verwarmen met midden temperaturen

Bij hele oude radiatoren kan het zijn dat deze moeten worden aangepast om warmte op deze temperaturen te kunnen afgeven. Er zal elektrisch moeten worden gekookt.

Aardgasvrij verwarmen op hoge temperatuur: een hoge temperatuur warmtenet of duurzaam gas oplossing

  • Verwarmen met een HT warmtenet: bij verwarmen op hoge temperatuur (HT, 70 - 90 graden) wordt door een hoge temperatuur warmtenet water aangevoerd. Dit wordt gebruikt voor verwarming en warm tapwater. De aansluiting op een HT warmtenet kan collectief bij de VvE gebeuren, waarna het water over de verschillende appartementen wordt verdeeld met verdelers. De aansluiting kan ook per appartement gebeuren. Lees meer over verwarmen met een warmtenet op de kennisbank.

  • Verwarmen met een duurzaam gas oplossing: bij verwarmen met duurzaam gas wordt een alternatief op aardgas gebruikt voor het verwarmen van de woning en het tapwater, en eventueel om op te koken. Voor de infrastructuur in de woning kunnen aanpassingen nodig zijn, afhankelijk van het type duurzaam gas wat wordt gebruikt. Lees over het gebruik van duurzaam gas voor verwarmen op onze kennisbank.

Voorwaarden voor verwarmen met hoge temperaturen

Er hoeft vaak niks aan het verwarmingssysteem aangepast te worden. Er zal wel elektrisch gekookt moeten worden indien een warmtenet wordt toegepast. Bij groen gas is het afhankelijk van het type gas. 

Wilt u aan de slag met gebouw verbeteringen?

Subsidies en leningen

  • Subsidies

  • Leningen

  • Belastingvoordeel

Vakspecialisten

  • Specialisten voor de uitvoering

  • Adviseurs voor een plan op maat

  • Keurmerken & certificaten