Ga direct naar hoofdcontent

Zonne-energie

De zon is een schitterende bron van schone en duurzame energie. Zonne-energie is namelijk hernieuwbaar en raakt dus nooit op. Ook komt er geen CO2 vrij. Dat maakt het milieuvriendelijk en duurzaam.

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. U kunt deze elektriciteit zelf in huis gebruiken of u laadt er bijvoorbeeld uw elektrische auto mee op. Hierdoor heeft u minder tot geen stroom van het net nodig. Zonneboilers zetten UV-straling van de zon om in warm water. Dit warme water is bijvoorbeeld voor de verwarming van uw woning of voor sanitair gebruik. Dat scheelt een hoop gasverbruik. Klik op een van de maatregelen voor meer informatie. Onder het overzicht vindt u meer algemene informatie over de mogelijkheden van zonne-energie voor VvE's.

Wat kan de VvE met zonne-energie?

Het is op verschillende manieren mogelijk om het dak van de VvE te gebruiken om energie op te wekken. Dit kan met zonnepanelen voor elektriciteit, of zonnecollectoren voor warm water. Het opwekken van energie kan voor persoonlijk of gezamenlijk gebruik. Zo kan gezamenlijk of persoonlijk worden bespaard op energiekosten en CO2 uitstoot. U kunt ook met de VvE de elektriciteit terugleveren aan het net voor subsidie.

Het is slim om het installeren van een energie-opwek systeem in het meerjarenonderhoudsplan (MJOP) op te nemen. Combineer het bijvoorbeeld met isoleren van het dak. 

Bewoners blij met zonnepanelen op hun dak

De verschillende mogelijkheden zijn:

  • Energie-opwek voor gezamenlijk gebruik met de VvE

  • Energie-opwek voor persoonlijk gebruik per appartement

  • Energie-opwek voor een combinatie van gezamenlijk en persoonlijk gebruik

  • Zonne-energie productie via de Subsidie Coöperatieve Energieopwekking 

Gezamenlijk opwek van zonne-energie

Voor het gezamenlijk opwekken van energie is het belangrijk inzicht te krijgen in het energieverbruik van de VvE. Voor het gezamenlijke energieverbruik hebben VvE’s een collectieve meter. De gezamenlijk gebruikte stroom wordt betaald van de rekening van de VvE. Sommige VvE’s kopen hun elektriciteit en soms ook watergebruik en verwarming gezamenlijk in. De verdeling van de energiekosten en de hoogte van de servicekosten per appartement staat dan in de splitsingsakte beschreven.

Voor grote VvE’s met een hoog gezamenlijk elektriciteitsverbruik door bijvoorbeeld verlichting, liften en garage is het interessant om zonnepanelen te installeren voor gezamenlijk gebruik. Voor VvE’s waarbij de volledige elektriciteitsrekening door de VvE wordt betaald is het ook interessant om gezamenlijk zonnepanelen op het dak te leggen om stroom op te wekken. Er wordt dan een centrale omvormer geplaatst die in contact staat met de collectieve meter. 

Als er ook een gezamenlijke verwarmingsinstallatie is, of als de volledige gasrekening door de VvE wordt betaald, kan het interessant zijn gezamenlijk zonnecollectoren te plaatsen om (een deel van) het warme water zelf op te wekken. 

Het gezamenlijk opwekken van energie met de VvE moet gezamenlijk worden besloten. Dit wordt vaak besloten tijdens een ALV. Hoeveel stemmen er nodig zijn voor officiële toestemming van de VvE staat in het splitsingsreglement. Lees meer over besluitvorming binnen de VvE.

Individuele opwek van zonne-energie

Voor kleine VvE’s of grote VvE’s met voldoende dakoppervlak kan het ook interessant zijn om zonnepanelen of zonnecollectoren te installeren voor persoonlijk gebruik door de verschillende (geïnteresseerde) appartementen. Er is dan toestemming nodig van de VvE om de zonnepanelen of zonnecollectoren te laten plaatsen. Dit wordt vaak besloten tijdens een ALV. Hoeveel stemmen er nodig zijn voor officiële toestemming van de VvE staat in het splitsingsreglement. Lees meer over besluitvorming binnen de VvE.

Gezamenlijke en persoonlijke opwek van zonne-energie gecombineerd

Het is mogelijk om energie op te wekken voor het gezamenlijke gebruik van de VvE, en aanvullend te verdelen over de verschillende (geïnteresseerde) leden van de VvE. Zo kan bijvoorbeeld eerst het gezamenlijke elektriciteitsverbruik worden gecompenseerd met de zonnepanelen, en de overgebleven elektriciteit worden verdeeld over de verschillende appartementen. 

Opwek van zonne-energie via de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking

Door zonne-energie op te wekken via de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking kan de VvE stroom produceren en leveren aan het net, en hier een interessante vergoeding voor krijgen. Er wordt onder andere onderscheid gemaakt tussen kleine aansluitingen en grote aansluitingen. Bij een kleine aansluiting moet de volledige hoeveelheid opgewekte elektriciteit aan het net teruggeleverd worden. Bij een grote aansluiting mag een deel van de opgewekte elektriciteit zelf worden gebruikt, en kan een deel worden teruggeleverd. De regeling is interessant voor installaties vanaf ongeveer 40 zonnepanelen (minimaal 15 kWp).

Lees meer over de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking.

Wilt u aan de slag met gebouw verbeteringen?

Subsidies en leningen

  • Subsidies

  • Leningen

  • Belastingvoordeel

Vakspecialisten

  • Specialisten voor de uitvoering

  • Adviseurs voor een plan op maat

  • Keurmerken & certificaten