Ga direct naar hoofdcontent

Zonder de VvE aan de slag

Er zijn verschillende energiebesparende maatregelen die u in uw appartement kunt uitvoeren los van de VvE. Dat zijn maatregelen die geen invloed hebben op de complete constructie van het gebouw, de gezamenlijke onderdelen of het aangezicht.

Samen aan de slag vaak voordeliger

Het is vaak voordeliger om samen met de VvE aan de slag te gaan. Een installateur kan meerdere woningen achter elkaar aanpakken, wat kostenvoordeel oplevert. Ook kunnen energiebesparende maatregelen worden gecombineerd met onderhoud door deze op te nemen in het (duurzaam) meerjaren onderhoudsplan.

Kleine energiebesparende maatregelen

U kunt kleine maatregelen zoals radiatorfolie en leiding isolatie in huis toepassen. Dit soort kleine energiebesparende maatregelen verlagen uw energierekening en verhogen het comfort in huis. De effecten zijn beperkt in vergelijking met grote energiebesparende maatregelen zoals isoleren. U kunt meer lezen over de verschillende kleine energiebesparende maatregelen.

Grotere energiebesparende maatregelen

Ook het nemen van grote energiebesparende maatregelen kan in bepaalde gevallen los van de VvE. Het verschilt per VvE welke onderdelen van uw woning gemeenschappelijk bezit zijn en welke niet. Controleer dit goed voordat u aan de slag gaat. Binnengevelisolatie is een energiebesparende maatregel die vaak zonder toestemming van de VvE uitgevoerd kan worden. Het is wel netjes om de VvE op de hoogte te stellen. 

Toestemming VvE vragen of inlichten 

Het verschilt per VvE wat de regels zijn over het inlichten of toestemming vragen voor uitvoeren van maatregelen in uw eigen appartement. Vaak hoeft u alleen de VvE in te lichten, maar het kan zijn dat bij uw VvE er een uitzondering geldt. Uitzonderingen staan in het splitsingsreglement. Het meest 'veilig' is om er van uit te gaan dat u toestemming nodig heeft. Het inlichten van of toestemming vragen aan gebeurt in praktijk vaak aan het VvE bestuur.

Toestemming vragen aan de VvE

Bij maatregelen die invloed hebben op gezamenlijke delen van de woning en constructie, zoals vloerisolatie of dakisolatie, moet u de VvE om toestemming vragen om hier aanpassingen aan te doen. Het lijkt misschien dat de binnenzijde van het dak of bovenzijde van de vloer binnenin uw appartement niks te maken hebben met de rest van de VvE, maar dat ligt vaak anders. Wat precies gezamenlijke delen zijn, staat vastgelegd in de splitsingsakte.

Als het een gemeenschappelijk deel is, moet u toestemming vragen aan de VvE of u daar iets aan mag uitvoeren. Er moet goed worden vastgelegd wie verantwoordelijk is voor eventuele schade als de maatregelen (om wat voor reden dan ook) niet goed worden uitgevoerd en bijvoorbeeld vochtproblemen veroorzaken. Kosten voor onderhoud komen vaak voor uw eigen rekening. Deze afspraken kunt u vastleggen in een overeenkomst.

VvE inlichten

Als u aan de slag gaat met verbouwen is het altijd netjes om in ieder geval de VvE in te lichten van uw plannen en eventuele overlast die dat kan veroorzaken. 

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Benieuwd wat eventueel mogelijk is in uw woning? Doe de HuisScan onze de website voor particuliere woningeigenaren. U vindt daar veel informatie voor u als woningeigenaar.

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice