Ga direct naar hoofdcontent

Mogelijke energiebesparende maatregelen voor de VvE

Energie-advies inwinnen

Om inzicht te krijgen in de mogelijkheden voor het pand van de VvE is een energie-advies handig. Bij een energie-advies wordt gekeken naar de huidige staat van energiezuinigheid van de verschillende onderdelen van het pand van de VvE en wat daarin verbeterd kan worden. Dit advies kan worden verwerkt in een MJOP, of er kan een nieuw MJOP opgesteld worden. Op die manier worden de maatregelen slim gecombineerd met periodiek onderhoud. Hierdoor kunnen onder andere kosten worden bespaard en overlast worden beperkt. Een energie-advies kan de VvE zelf laten uitvoeren, of door een VvE beheerder laten doen.

Bekijk de transitievisie warmte

De toekomstige manier van verwarmen in de buurt wordt in 2021 door gemeenten in de zogenaamde transitievisie warmte (ook wel warmteplannen) van gemeenten omschreven. Als dat voor de VvE bekend is, kan dit bij het bepalen van de nodige energiebesparende maatregelen meegenomen worden. Dit kan van invloed zijn om welke maatregelen nodig zijn om met de nieuwe vorm van verwarmen de woningen comfortabel en energiezuinig te verwarmen. Ook kan er rekening gehouden worden bij het uitvoeren van onderhoud en energiebesparende maatregelen hoe goed op de toekomstige vorm van verwarmen kan worden voorbereid. De transitievisie warmte kan opgevraagd worden bij de gemeente.

Energie-advies combineren met bestaand meerjarenonderhoudsplan

Een energie-advies kan worden gecombineerd met een MJOP. Door tegelijk met de eerstvolgende conditiemeting het energie-advies uit te laten voeren, is het MJOP weer up to date en meteen duurzaam gemaakt: een duurzaam MJOP. De conditiemeting kan ook vervroegd worden. Als de conditiemeting net geweest is, kan het energie-advies is de
meest recente versie van het MJOP worden verwerkt.

Nieuw duurzaam meerjarenonderhoudsplan opstellen

Heeft de VvE nog geen MJOP? Dan is het mogelijk om een nieuw duurzaam MJOP op te laten stellen. Hierbij wordt een energie-advies en MJOP gecombineerd uitgevoerd. Het is ook mogelijk om los een energie-advies aan te vragen en een MJOP op te laten stellen, en deze samen te voegen.  

Duurzaam meerjarenonderhoudsplan via VvE beheerder

Grote VvE’s hebben vaak een VvE beheerder die onder andere het onderhoud en financiën van de VvE beheert. Er is dan vaak een MJOP opgesteld. De VvE beheerder heeft inzicht wanneer de volgende conditiemeting is. Deze kan gecombineerd worden met een energie-advies om een DMJOP op te stellen. Het energie-advies kan ook uitgevoerd worden en in het bestaande MJOP worden verwerkt, als de conditiemeting net geweest is.

Het is ook mogelijk een VvE beheerder in te schakelen als de VvE deze nog niet heeft, en de VvE beheerder een duurzaam MJOP op te laten stellen. Er zijn VvE beheerders die zich
specifiek bezighouden met het opstellen van duurzame MJOP’s. Niet elke VvE beheerder stelt zelf een duurzaam MJOP op, soms wordt het energie-advies uitbesteed bij een
andere partij.

Duurzaam monumentenadvies

Voor monumenten zijn er speciale energie-adviezen aan te vragen van monumentenadviseurs die gespecialiseerd zijn in duurzaamheid. Hiermee kan een duidelijk plan voor VvE’s in monumentale panden worden gemaakt. Voor een duurzaam monumentenadvies kunt u terecht bij het Restauratiefonds.

Er is nu ook een subsidie voor een advies voor monumenten. U vindt meer informatie over het advies en de subsidie voor monumenten op de website van het Restauratiefonds. Deze regeling geldt voor zowel eigenaren van Rijksmonumenten als eigenaren van gemeentelijke monumenten.

Verschillende scenario’s energie-advies

Een energie-advies kan verschillende scenario’s bevatten. Door meerdere scenario's te laten onderzoeken, kunt u met de VvE een 'voorkeursscenario' kiezen. De verschillende scenario’s geven overzicht van de mogelijke maatregelen met bijbehorende kosten en baten. Zoals de invloed op servicekosten om voldoende (extra) te sparen voor het uitvoeren van de maatregelen. Ook de besparing op de energiekosten kan hier in worden meegenomen.

De scenario’s kunnen van energiezuinig tot nul-op-de-meter lopen, afhankelijk van de wensen en mogelijkheden van de VvE. De verschillende scenario's kunt u met de VvE tijdens een (extra) ALV bespreken. Dit geeft alle leden en bewoners een realistisch beeld van de mogelijkheden en kosten. Tijdens een (extra) ALV kan voor de scenario’s gestemd worden.

Acties in de gemeente

In sommige gemeenten worden collectieve inkoopacties georganiseerd voor bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Vaak zijn deze voor particuliere woningeigenaren, wat niet betekent dat VvE’s automatisch zijn uitgesloten. Bedrijven willen VvE’s vaak helpen als
er een principe-akkoord binnen de VvE is voor het onderzoeken en uitvoeren van de maatregelen.

Heeft u een vraag voor ons?

Wij helpen u graag en ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice