Ga direct naar hoofdcontent

Offertes aanvragen

Beter inzicht in de daadwerkelijke kosten

Heeft u met de VvE besloten welke maatregelen op korte termijn uitgevoerd worden? En heeft de VvE met de nodige meerderheid positief gestemd over de plannen en uitvoering? Dan is de volgende stap het aanvragen van (definitieve) offertes. Met (definitieve) offertes krijgt u met de VvE beter inzicht in de echte kosten. U kijkt of de kosten in de buurt liggen van de eerste inschatting. In deze stap leest u meer over het aanvragen van offertes en vindt u handige tips. 

Op zoek naar een installateur

Ga op zoek naar een installateur als u energieadvies heeft gehad of een haalbaarheidsstudie heeft gedaan. Bij het zoeken naar een installateur is het advies minimaal twee of drie offertes op te vragen. U krijgt op die manier een goed beeld van de kosten bij verschillende bedrijven. U kunt ook bepalen welk bedrijf u het meeste aanspreekt. 

Bent u nog op zoek naar een installateur in uw buurt?

Waar moet ik op letten bij de aanvraag van een offerte? 

Voor het aanvragen en vergelijken van offertes kunt u letten op onderstaande onderdelen. 

Inschrijving Kamer van Koophandel

Ga na of het bedrijf officieel staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en zo ja, in welk werkveld. 

Certificeringen, keurmerken en brancheorganisaties

Vraag welke certificeringen en/of keurmerken (bewijs van kwaliteit) een bedrijf heeft. Vraag ook of het bedrijf is aangesloten bij een brancheorganisatie. Brancheorganisaties bewaken de kwaliteit van uitvoerende bedrijven. Certificeringen vertellen u of het bedrijf genoeg aandacht besteed aan bijvoorbeeld veilig werken en de veiligheid van medewerkers. Keurmerken vertellen u of het bedrijf een garantie geeft over de kwaliteit van het werk dat ze leveren . Brancheorganisaties hebben vaak een standaard proces voor het omgaan met bijvoorbeeld klachten. 

Onverhoopte problemen

Bekijk of het bedrijf een proces heeft voor het omgaan met onverwachte problemen. Vaak vertelt een lidmaatschap bij een brancheorganisatie u dat het bedrijf een (standaard) proces heeft voor het oplossen van problemen.

Werkervaring

Werkervaring laat zien hoe lang een bedrijf al actief is in de markt en of het ervaring heeft met soortgelijke klussen als die voor uw VvE. Een jong bedrijf kan een prima keuze zijn als het bedrijf de juiste certificeringen heeft en bijvoorbeeld goede recensies. 

Recensies 

Bekijk recensies om te zien hoe tevreden eerdere klanten van het bedrijf zijn. 

Voorwaarden voor aanvragen subsidies of andere financieringsmogelijkheden

Bij sommige subsidies of leningen gelden voorwaarden voor het bedrijf dat de maatregelen uitvoert. Het is verstandig om te weten wat deze voorwaarden precies zijn. Dit helpt u bij het uitzoeken van installateurs. Bespreek de voorwaarden altijd met de installateur.  U vindt de meest actuele informatie over subsidies en andere financieringsopties op de subsidiepagina.

Offertes vergelijken

Als u verschillende offertes heeft aangevraagd is de volgende stap het vergelijken van de offertes om een definitieve keuze te maken. Alle bovengenoemde onderdelen zijn daarin belangrijk, aanvullend kunt u ook nog letten op:

Kenmerken op de offerte

Het is belangrijk om te letten op de kenmerken van de maatregelen die uitgevoerd worden. Deze staan niet altijd op offertes benoemd. Hier kunt u naar vragen. Let bijvoorbeeld op:

  • de beloofde isolatiewaarde

  • de juiste btw-waardes

  • de beloofde garanties. 

Sommige kenmerken zijn verplicht voor het aanvragen van subsidie of andere manieren om geld te ontvangen voor de maatregelen. Let daar dus extra goed op. Een voorbeeld: voor het aanvragen van subsidie kunt u niet zomaar isolatie toepassen. De isolatiewaarde moet een minimale waarde zijn. 

Prijs/kwaliteitverhouding

Een goede prijs/kwaliteit verhouding is belangrijk. De goedkoopste mogelijkheid is niet altijd de beste keuze. Goed werk door een vakkundig en betrouwbaar bedrijf wat bovendien de juiste certificeringen heeft kost vaak meer geld. Deze partijen kunnen de maatregelen niet voor de goedkoopste prijs aanbieden. Daarnaast kan een goedkopere prijs betekenen dat er bijvoorbeeld minder goed isolerend materiaal wordt aangeboden. Daarom zijn de kenmerken, zoals hierboven genoemd, ook belangrijk om naar te kijken en te vergelijken. 

Meerkosten

Extra kosten (ook wel meerkosten) kunnen per installateur verschillen. Om verrassingen te voorkomen is het verstandig om bij de eerste offerte uitvraag ook te vragen naar een lijst van de meerkosten. Sommige meerkosten zijn vaste bedragen, andere meerkosten verschillen. Denk hierbij aan euro’s per m2. Definitieve meerkosten worden vastgesteld bij een huisbezoek of technische schouw. 

Als u al offertes heeft opgevraagd

Kies met welk bedrijf u in zee wilt gaan en vraag een definitieve offerte op. Het bedrijf komt bij u langs om te kijken wat er technisch mogelijk is en wat eventuele meerkosten zijn. Dit is een technische schouw of huisbezoek. Daarna maakt het bedrijf een definitieve offerte. De kosten op een definitieve offerte zijn verschillend van de eerdere offerte aanvraag. Hoeveel de prijs verschilt is afhankelijk van de resultaten van het huisbezoek of technische schouw.

Definitieve offerte

De installateur voert een technische schouw uit. De technische schouw betekent dat de installateur langs komt en onderzoek doet naar de woning(en) van de VvE. De installateur doet dit om de meerkosten te bepalen en een offerte op maat te maken voor uw VvE.