Ga direct naar hoofdcontent

Zonnestroom verdelen

Hoe kan de VvE de zonnestroom gebruiken?

De VvE kan zonne-energie inzetten voor:

  1. Gezamenlijk gebruik met de VvE

  2. Individueel gebruik per appartement

  3. Een combinatie van gezamenlijk en persoonlijk gebruik

  4. Verkoop via de Subsidie Coöperatieve Energieopwekking 

1. Gezamenlijke gebruik

Voor het gezamenlijk opwekken van energie is het belangrijk inzicht te krijgen in het energieverbruik van de VvE. Voor het gezamenlijke energieverbruik hebben VvE’s een collectieve meter. De gezamenlijk gebruikte stroom wordt betaald van de rekening van de VvE. Sommige VvE’s kopen hun elektriciteit en soms ook watergebruik en verwarming gezamenlijk in. De verdeling van de energiekosten en de hoogte van de servicekosten per appartement staat dan in de splitsingsakte beschreven.  

Voor grote VvE’s met een hoog gezamenlijk elektriciteitsverbruik door bijvoorbeeld verlichting, liften en garage is het interessant om zonnepanelen te installeren voor gezamenlijk gebruik. Voor VvE’s waarbij de volledige elektriciteitsrekening door de VvE wordt betaald is het ook interessant om gezamenlijk zonnepanelen op het dak te leggen om stroom op te wekken. Er wordt dan een centrale omvormer geplaatst die in contact staat met de collectieve meter. 

2. Individueel gebruik

Voor kleine VvE’s of grote VvE’s met voldoende dakoppervlak kan het ook interessant zijn om zonnepanelen te installeren voor persoonlijk gebruik door de verschillende (geïnteresseerde) appartementen. De zonnepanelen worden dan rechtstreeks aangesloten op de meterkasten van de appartementen. Hiervoor is het belangrijk dat het kabeltracé van het dak naar de meterkasten te realiseren is. Ook moet er bedacht worden waar de omvormer komt te hangen: in het appartement of in een algemene ruimte.

3. Gezamenlijk en persoonlijk gebruik

Het is mogelijk om energie op te wekken voor het gezamenlijke gebruik van de VvE, en aanvullend te verdelen over de verschillende (geïnteresseerde) leden van de VvE. Zo kan bijvoorbeeld eerst het gezamenlijke elektriciteitsverbruik worden gecompenseerd met de zonnepanelen, en de overgebleven elektriciteit worden verdeeld over de verschillende appartementen. 

4. Verkoop

De VvE kan de opgewekte stroom verkopen via de Subsidie Coöperatieve Energieopwekking. Lokale bewoners kunnen profiteren van de opgewekte stroom. Deze manier is erg flexibel, maar levert doorgaans het laagste financiële rendement.

Besluit nemen met de VvE

Het gezamenlijk opwekken van energie met de VvE moet gezamenlijk worden besloten. Dit wordt vaak besloten tijdens een ALV. Hoeveel stemmen er nodig zijn voor officiële toestemming van de VvE staat in het splitsingsreglement. Lees meer over besluitvorming binnen de VvE.

Wilt u aan de slag met gebouw verbeteringen?

Subsidies en leningen

  • Subsidies

  • Leningen

  • Belastingvoordeel

Vakspecialisten

  • Specialisten voor de uitvoering

  • Adviseurs voor een plan op maat

  • Keurmerken & certificaten

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice