Ventileren is het verversen van lucht in de woning. Hierbij wordt verse lucht aangevoerd en vuile lucht afgevoerd. Dit is erg belangrijk, zeker als uw woning extra geïsoleerd is. Want er zijn dan vaak geen naden of kieren meer waardoor lucht kan stromen. En als vochtige en vuile lucht (door uitademen, koken, douchen, enzovoort) de woning niet kan verlaten, wordt het binnenklimaat ongezond. Er kan schimmel komen en u kunt gezondheidsklachten krijgen, zoals allergieën, irritatie van slijmvliezen en luchtwegproblemen. Door uw woning goed te ventileren blijft de lucht schoon en fris en dat is goed voor uw gezondheid.
Bekijk ook een verdiepende informatieavond terug over isolatie & ventilatie.
Er zijn een aantal vormen van ventilatie. In de meeste oude huizen is geen automatisch geregeld ventilatiesysteem aanwezig. In deze woningen is er natuurlijke ventilatie door roosters en (kiep)ramen. Ook het naar binnen gaan van lucht door naden en kieren zorgt voor natuurlijke ventilatie. Wanneer u uw huis goed isoleert, en naden en kieren dicht, is er minder natuurlijke ventilatie. Dit betekent dat er niet altijd voldoende geventileerd wordt voor een gezond binnenklimaat. Daarom is een ventilatiesysteem een belangrijke vervolgstap na het isoleren van een woning.
Met een mechanisch ventilatiesysteem (of MV-box) zorgt u ervoor dat er altijd ‘schone’ lucht in de woning aanwezig is. Het ventilatiesysteem zuigt de ‘vuile’ lucht uit de woning weg. Tegelijkertijd komt schone lucht via ventilatieroosters en (kiep)ramen vanzelf naar binnen. Dit heeft nog steeds als nadeel dat koude lucht de woning in komt en aanvoelt als tocht of een koude stroming. Ook moet de verwarming dan op koude dagen harder werken en dat is niet energiezuinig.
Met (centrale) balansventilatie voelt u geen tocht meer. Het systeem regelt niet alleen de afvoer, maar ook de aanvoer van lucht en zorgt dat deze twee luchtstromen in balans (evenwicht) zijn met elkaar. En (centrale) balansventilatie wordt extra energiezuinig als u ook nog een systeem kiest met warmteterugwinning. Daarmee wint u tot 95% van de warmte terug die aanwezig is in de afvoerlucht. Deze warmte wordt dan overgedragen aan de inkomende verse lucht. Op die manier hoeft u minder te stoken en kunt u energie besparen én het comfort in huis verhogen.
Hieronder staan de drie meest voorkomende soorten ventilatiesystemen. Wilt u meer weten? Kijk dan op onze kennisbank voor een overzicht van soorten ventilatiesystemen en kosten.
Bij mechanische ventilatie type C wordt er voortdurend vuile lucht afgezogen in de woning. Verse lucht komt tegelijkertijd de woning binnen via ventilatieroosters en (kiep)ramen.
Het apparaat (de MV-box) staat vaak op zolder. De luchtkanalen lopen meestal naar badkamer en toilet en soms ook de keuken. De vuile lucht wordt afgezogen door de ventilator in de MV-box.
Een nieuwe MV-box heeft een energiezuinige gelijkstroom ventilator en kan vraaggestuurd ventileren. Dit scheelt kosten en zorgt voor een gezondere lucht in de woning.
Gezond binnenklimaat
Afvoerbuizen nodig
Koude stroming via roosters, die moet worden opgewarmd.
Hogere stookkosten
Balansventilatie is een systeem waarbij evenveel lucht wordt afgevoerd als aangevoerd. Beide op een mechanische manier. In combinatie met warmteterugwinning wordt de warmte uit de afvoerlucht overgedragen aan de binnenkomende lucht.
Gezond binnenklimaat
Zeer energiezuinig door warmteterugwinning
Geen last van koude stroming
Goede isolatie en naad- en kierdichting nodig
Ruimte voor kanalen nodig
Bij decentrale of lokale balansventilatie wordt de aanvoer en afvoer van lucht per ruimte mechanisch geregeld. Er zit een ventilatie-apparaat in de muur. Dit kan ook met warmteterugwinning gebeuren, zodat de aangevoerde verse lucht voorverwarmd wordt met de warmte uit de afvoerlucht.
Gezond binnenklimaat
Zeer energiezuinig door warmteterugwinning
Geen kanalen nodig
Goedkope optie: alleen de woonkamer ventileren
Geen last van koude stroming
Er moet een gat in de muur gemaakt worden
Met veel kamers, wordt deze oplossing duur
Meerdere apparaten = meer onderhoud
Er moet stroom zijn op elke plek
Het is allereerst goed om te weten welke vorm van ventilatie de VvE op dit moment heeft. Welke manier van ventileren de VvE heeft is afhankelijk van het bouwjaar.
Door een energiezuinig ventilatiesysteem toe te passen, wordt niet alleen de energierekening lager maar ook het wooncomfort hoger. Het is mogelijk om een centraal balansventilatiesysteem met warmteterugwinning aan te leggen bij een grotere verbouwing van de VvE.
Kleine VvE’s: centrale balansventilatie kan bij kleine VvE’s makkelijker worden toegepast omdat er een beperkt aantal appartementen op aangesloten hoeft te worden. Zeker als er al mechanische ventilatie type C is.
Grote VvE’s: bij grote VvE’s kan het lastig zijn centrale systemen aan te leggen. Dan kan met een decentrale ventilatie box per appartement geventileerd worden.
Heeft de VvE een ventilatiesysteem uit de jaren ‘80 of ‘90? Dan is het zinvol te kijken of de ventilatiebox vervangen kan worden voor een energiezuinige variant. Dat kan aanzienlijk in het elektriciteitsverbruik schelen. Naast energiezuinig zijn nieuwe ventilatieboxen vaak ook stiller, minder slijtagegevoelig en minder afhankelijk van onderhoud.
Bij een centraal ventilatiesysteem in de VvE is onderhoud aan de gezamenlijke onderdelen de verantwoordelijkheid van de VvE. Het goed onderhouden van de kanalen in de appartementen is belangrijk. Dit is vaak een individuele verantwoordelijkheid van de bewoners.
Als een individuele bewoner een verbouwing aan het appartement uitvoert en daarbij ventilatiekanalen wil verplaatsen of het centrale ventilatiesysteem wil uitbreiden, is het verstandig om te kijken wat er in het splitsingsreglement staat. Het kan nodig zijn om toestemming aan de VvE of het VvE bestuur te vragen voor de gewenste aanpassingen.
Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.