Ga direct naar hoofdcontent

Ventilatie

Waarom is ventilatie zo belangrijk?

Ventileren is het verversen van lucht in de woning. Hierbij wordt verse lucht aangevoerd en vuile lucht afgevoerd. Dit is erg belangrijk, zeker als uw woning extra geïsoleerd is. Want er zijn dan vaak geen naden of kieren meer waardoor lucht kan stromen. En als vochtige en vuile lucht (door uitademen, koken, douchen, enzovoort) de woning niet kan verlaten, wordt het binnenklimaat ongezond. Er kan schimmel komen en u kunt gezondheidsklachten krijgen, zoals allergieën, irritatie van slijmvliezen en luchtwegproblemen. Door uw woning goed te ventileren blijft de lucht schoon en fris en dat is goed voor uw gezondheid.

Bekijk ook een verdiepende informatieavond terug over isolatie & ventilatie.

Raam monumentenglas op een kier

Natuurlijke ventilatie of via ventilatiesysteem

Er zijn een aantal vormen van ventilatie. In de meeste oude huizen is geen automatisch geregeld ventilatiesysteem aanwezig. In deze woningen is er natuurlijke ventilatie door roosters en (kiep)ramen. Ook het naar binnen gaan van lucht door naden en kieren zorgt voor natuurlijke ventilatie. Wanneer u uw huis goed isoleert, en naden en kieren dicht, is er minder natuurlijke ventilatie. Dit betekent dat er niet altijd voldoende geventileerd wordt voor een gezond binnenklimaat. Daarom is een ventilatiesysteem een belangrijke vervolgstap na het isoleren van een woning.

Met een mechanisch ventilatiesysteem (of MV-box) zorgt u ervoor dat er altijd ‘schone’ lucht in de woning aanwezig is. Het ventilatiesysteem zuigt de ‘vuile’ lucht uit de woning weg. Tegelijkertijd komt schone lucht via ventilatieroosters en (kiep)ramen vanzelf naar binnen. Dit heeft nog steeds als nadeel dat koude lucht de woning in komt en aanvoelt als tocht of een koude stroming. Ook moet de verwarming dan op koude dagen harder werken en dat is niet energiezuinig.

Met (centrale) balansventilatie voelt u geen tocht meer. Het systeem regelt niet alleen de afvoer, maar ook de aanvoer van lucht en zorgt dat deze twee luchtstromen in balans (evenwicht) zijn met elkaar. En (centrale) balansventilatie wordt extra energiezuinig als u ook nog een systeem kiest met warmteterugwinning. Daarmee wint u tot 95% van de warmte terug die aanwezig is in de afvoerlucht. Deze warmte wordt dan overgedragen aan de inkomende verse lucht. Op die manier hoeft u minder te stoken en kunt u energie besparen én het comfort in huis verhogen.

Hieronder staan de drie meest voorkomende soorten ventilatiesystemen. Wilt u meer weten? Kijk dan op onze kennisbank voor een overzicht van soorten ventilatiesystemen en kosten.

Welke soorten ventilatie zijn er?

Mechanische ventilatie

Bij mechanische ventilatie type C wordt er voortdurend vuile lucht afgezogen in de woning. Verse lucht komt tegelijkertijd de woning binnen via ventilatieroosters en (kiep)ramen.

Het apparaat (de MV-box) staat vaak op zolder. De luchtkanalen lopen meestal naar badkamer en toilet en soms ook de keuken. De vuile lucht wordt afgezogen door de ventilator in de MV-box.

Een nieuwe MV-box heeft een energiezuinige gelijkstroom ventilator en kan vraaggestuurd ventileren. Dit scheelt kosten en zorgt voor een gezondere lucht in de woning.

Voordelen

 • Voordeel:

  Gezond binnenklimaat

Nadelen

 • Nadeel:

  Afvoerbuizen nodig

 • Nadeel:

  Koude stroming via roosters, die moet worden opgewarmd.

 • Nadeel:

  Hogere stookkosten

Blauwe mechanische ventilatie

Centrale balansventilatie

Balansventilatie is een systeem waarbij evenveel lucht wordt afgevoerd als aangevoerd. Beide op een mechanische manier. In combinatie met warmteterugwinning wordt de warmte uit de afvoerlucht overgedragen aan de binnenkomende lucht.

Voordelen

 • Voordeel:

  Gezond binnenklimaat

 • Voordeel:

  Zeer energiezuinig door warmteterugwinning

 • Voordeel:

  Geen last van koude stroming

Nadelen

 • Nadeel:

  Goede isolatie en naad- en kierdichting nodig

 • Nadeel:

  Ruimte voor kanalen nodig

Unit van centrale balansventilatie aan de muur op een lege zolder

Decentrale balansventilatie

Bij decentrale of lokale balansventilatie wordt de aanvoer en afvoer van lucht per ruimte mechanisch geregeld. Er zit een ventilatie-apparaat in de muur. Dit kan ook met warmteterugwinning gebeuren, zodat de aangevoerde verse lucht voorverwarmd wordt met de warmte uit de afvoerlucht.

Voordelen

 • Voordeel:

  Gezond binnenklimaat

 • Voordeel:

  Zeer energiezuinig door warmteterugwinning

 • Voordeel:

  Geen kanalen nodig

 • Voordeel:

  Goedkope optie: alleen de woonkamer ventileren

 • Voordeel:

  Geen last van koude stroming

Nadelen

 • Nadeel:

  Er moet een gat in de muur gemaakt worden

 • Nadeel:

  Met veel kamers, wordt deze oplossing duur

 • Nadeel:

  Meerdere apparaten = meer onderhoud

 • Nadeel:

  Er moet stroom zijn op elke plek

Dwarsdoorsnede muur met mechanische ventilatie

Wat kan de VvE met ventileren?

Het is allereerst goed om te weten welke vorm van ventilatie de VvE op dit moment heeft. Welke manier van ventileren de VvE heeft is afhankelijk van het bouwjaar. 

Blauwe mechanische ventilatie
 • Woningen die voor 1975 zijn gebouwd hebben bij de bouw geen ventilatie-oplossing gekregen en ventileren vaak natuurlijk

 • Woningen tussen 1975 en 1992 hebben in veel gevallen nog natuurlijke ventilatie en in sommige gevallen mechanische ventilatie type C. 

 • Woningen die van 1992 tot 2012 zijn gebouwd hebben vaak mechanische ventilatie type C en in sommige gevallen balansventilatie met warmteterugwinning. 

 • Woningen na 2012 hebben in veel gevallen balansventilatie met warmteterugwinning.

Energiezuinig en comfortabel ventileren

Door een energiezuinig ventilatiesysteem toe te passen, wordt niet alleen de energierekening lager maar ook het wooncomfort hoger. Het is mogelijk om een centraal balansventilatiesysteem met warmteterugwinning aan te leggen bij een grotere verbouwing van de VvE. 

 • Kleine VvE’s: centrale balansventilatie kan bij kleine VvE’s makkelijker worden toegepast omdat er een beperkt aantal appartementen op aangesloten hoeft te worden. Zeker als er al mechanische ventilatie type C is. 

 • Grote VvE’s: bij grote VvE’s kan het lastig zijn centrale systemen aan te leggen. Dan kan met een decentrale ventilatie box per appartement geventileerd worden. 

Verouderde ventilatiesystemen

Heeft de VvE een ventilatiesysteem uit de jaren ‘80 of ‘90? Dan is het zinvol te kijken of de ventilatiebox vervangen kan worden voor een energiezuinige variant. Dat kan aanzienlijk in het elektriciteitsverbruik schelen. Naast energiezuinig zijn nieuwe ventilatieboxen vaak ook stiller, minder slijtagegevoelig en minder afhankelijk van onderhoud.

Onderhoud ventilatiesysteem

Bij een centraal ventilatiesysteem in de VvE is onderhoud aan de gezamenlijke onderdelen de verantwoordelijkheid van de VvE. Het goed onderhouden van de kanalen in de appartementen is belangrijk. Dit is vaak een individuele verantwoordelijkheid van de bewoners. 

Als een individuele bewoner een verbouwing aan het appartement uitvoert en daarbij ventilatiekanalen wil verplaatsen of het centrale ventilatiesysteem wil uitbreiden, is het verstandig om te kijken wat er in het splitsingsreglement staat. Het kan nodig zijn om toestemming aan de VvE of het VvE bestuur te vragen voor de gewenste aanpassingen.   

Veelgestelde vragen over ventilatie

Wilt u aan de slag met gebouw verbeteringen?

Subsidies en leningen

 • Subsidies

 • Leningen

 • Belastingvoordeel

Vakspecialisten

 • Specialisten voor de uitvoering

 • Adviseurs voor een plan op maat

 • Keurmerken & certificaten

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of pak de telefoon. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.30 uur.


3 dames van de klantenservice met telefoon, laptop en headset
Team Klantenservice