Elektrisch rijden is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Dit komt doordat het rijden in een elektrische auto veel voordelen biedt ten opzichte van een traditionele benzine- of dieselauto.
Een van de grootste voordelen van elektrisch rijden is dat het veel beter is voor het milieu. Elektrische auto's stoten namelijk geen schadelijke stoffen uit, zoals fijnstof en CO2. Dat is goed om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Ook neemt de luchtvervuiling hierdoor af, zeker in steden. Veel Nederlandse steden krijgen komende jaren zelfs een milieuzone. Er mogen dan alleen nog voertuigen de milieuzone in die geen uitstoot hebben. Door te kiezen voor een elektrische auto bereidt u zich hierop voor.
Een ander voordeel van elektrisch rijden is dat het veel goedkoper is dan rijden op fossiele brandstoffen. Opladen is namelijk goedkoper dan tanken. Daarnaast zijn de onderhoudskosten van een elektrische auto lager, omdat er minder bewegende onderdelen zijn die vervangen moeten worden. Verder betaalt u geen bpm en geen wegenbelasting. Deze belastingvoordelen voor elektrische auto's gelden in elk geval tot en met 2024. In aanschaf zijn elektrische auto’s vaak wel duurder dan brandstofauto’s. Dat komt vooral door het accupakket. Maar als we dus naar de totale kosten kijken, aanschaf én verbruik, dan wint de elektrische auto. Op de website van de ANWB leest u meer over het verschil in kosten tussen een elektrische auto en een brandstofauto.
Een derde voordeel van elektrisch rijden is het comfort. Elektrische auto's zijn over het algemeen veel stiller dan benzine- of dieselauto's. Daarnaast biedt een elektrische motor directe kracht, waardoor u sneller optrekt en soepeler rijdt.
Na al deze mooie voordelen, zijn er ook een paar kritische punten. De actieradius van een elektrische auto is vaak nog beperkt. De actieradius is de afstand die een auto kan afleggen zonder dat er opgeladen of getankt hoeft te worden. Met een volle accu komt u minder ver dan met een volle tank. Gelukkig staat de technologie niet stil. Accu's worden steeds beter, waardoor de actieradius toeneemt.
Zolang de actieradius van een elektrische auto beperkt is, zijn voldoende oplaadpunten erg belangrijk. Op de meest populaire routes staan al openbare laadpalen, maar dus niet overal. Kijk daarom vóór vertrek waar de oplaadpunten zijn. Of maak onderweg gebruik van een handige app die u helpt om een vrije laadpaal in de buurt te vinden. Thuis opladen is vaak goedkoper dan bij een openbare laadpaal. Zeker als u zonnepanelen heeft. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in de ontwikkeling van nieuwe technologieën, zoals draadloos opladen en snelladen, waardoor het opladen van een elektrische auto nog makkelijker wordt. Lees hier alles over laadpalen op onze Kennisbank.
De Rijksoverheid wil het gebruik van elektrische auto's onder particulieren graag aanmoedigen. Dit doet zij met een speciale subsidieregeling, Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP). Deze subsidie is waarschijnlijk alleen nog in 2023 en 2024 aan te vragen. U kunt er gebruik van maken als u een (tweedehands) elektrische auto koopt of least. Het subsidiebedrag kan verschillen, maar is minimaal €2.000. Op de website van de Rijksoverheid leest u alle voorwaarden en kunt u de subsidie aanvragen.