Ga direct naar hoofdcontent

Funderingsproblemen en klimaatverandering

Hoe voorbereid is uw huis?

Ieder huis heeft een fundering. De fundering verdeelt het gewicht van het huis goed over de grond. Het is de basis van de woning en zorgt ervoor dat het huis stevig staat. De fundering zorgt ervoor dat het huis niet verzakt en dat er geen scheuren ontstaan. 

Elk huis heeft een goede fundering nodig om te kunnen blijven staan. In dit artikel leert u wat funderingsproblemen zijn, waarom ze ontstaan en hoe klimaatverandering de funderingsproblemen verergert. En we sluiten af met wat u kunt doen om uw huis te beschermen. En welke hulp en steun er beschikbaar is als u te maken krijgt met funderingsschade.

Wat zijn funderingsproblemen?

Als de fundering beschadigt, kan dit zorgen voor problemen boven de grond. Zoals scheuren in de muren, verzakte vloeren en klemmende deuren. Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) schat in dat ongeveer een half miljoen huizen in Nederland funderingsproblemen hebben of kunnen krijgen. 

Of u te maken krijgt met funderingsproblemen is afhankelijk van het type fundering van uw huis en op welke bodem de fundering staat. Er zijn twee soorten funderingen die te maken kunnen krijgen met funderingsproblemen. De fundering op houten palen en de ondiepe fundering. 

Houten palen

Veel oudere huizen in Nederland staan op houten palen. De houten palen van deze fundering moeten onder het grondwater staan, anders gaan de palen rotten. In een droge periode kan het grondwaterpeil zakken. De palen komen dan boven water en gaan rotten. Houten palen werden vooral gebruikt tot 1970. 

Ondiepe fundering

Een ondiepe fundering werd gebruikt bij een stevige grond, bijvoorbeeld van zand. Op slappe grond, zoals veen of klei, zijn diepe funderingen op palen nodig. Soms is een ondiepe fundering toegepast, terwijl er eigenlijk een diepe fundering nodig was. Vooral na de Tweede Wereldoorlog, toen er snel veel huizen gebouwd moesten worden, is vaak zo gebouwd. Nu kunnen deze huizen gaan verzakken. 

Klimaatverandering en funderingsproblemen

Klimaatverandering zorgt voor meer extreem weer. Zoals langere periodes van droogte en zware regenval. Dit kan een groot effect hebben op de fundering van uw huis:

Droogte: Door droogte kan de grond krimpen, waardoor houten palen droog komen te staan en gaan rotten. Als de grond krimpt, kunnen huizen op ondiepe funderingen verzakken. 

Zware regenval: Bij hevige regen kan de grond te veel water opnemen. Hierdoor kan de grond zijn draagkracht verliezen, waardoor huizen met ondiepe funderingen kunnen verzakken.

Wat kunt u doen?

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om uw huis te beschermen tegen funderingsproblemen:

  • Regelmatige inspecties: Laat uw fundering regelmatig controleren, vooral als u in een risicogebied woont of als uw huis ouder is.

  • Onderhoud: Herstel beschadigingen aan de fundering.  

  • Houd de grond vochtig: Maak de grond rondom uw huis nat in droge periodes. Zo voorkomt u dat de grond uitdroogt en krimpt.  

Waar komen funderingsproblemen voor?

Vooral huizen in het noorden en westen van Nederland hebben risico op funderingsproblemen. Dit komt omdat hier veel klei- en veengrond voorkomt. Maar door klimaatverandering zien we nu ook problemen in andere delen van het land, zoals Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant.

Het Kennis Centrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) heeft een kaart gemaakt van gemeenten waar de afgelopen jaren meldingen zijn gemaakt van funderingsschade. Wilt u weten of funderingsproblemen voorkomen in uw gemeente? Bekijk dan de kaart via de website van het KCAF.

Hoe herkent u funderingsproblemen?

U kunt problemen met de fundering aan een aantal dingen herkennen:

  • Scheuren in de muren: Vooral scheuren die schuin lopen en steeds groter worden.

  • Verzakkingen: Een vloer die ongelijk ligt of wegzakt.

  • Klemmende deuren en ramen: Ramen en deuren die moeilijk open en dichtgaan. 

  • Scheve muren of schoorstenen

Scheur in muur door funderingsproblemen
Scheve ramen in huis

Hulp en steun bij funderingsproblemen

Als u deze problemen herkent, is het verstandig om uw fundering te laten onderzoeken. 

Sommige gemeenten bieden subsidies voor funderingsonderzoek en -herstel. Het Fonds Duurzaam Funderingsherstel biedt een lening voor funderingsherstel in aangesloten gemeenten en provincies.