Ga direct naar hoofdcontent

Ervaringen VvE's

Op deze pagina leest u ervaringen van VvE's uit gemeente Amstelveen die u voor zijn gegaan met het nemen van energiebesparende maatregelen.

Goede communicatie en samen isoleren

VvE Emmakade heeft recent spouwmuurisolatie en bodemisolatie laten aanbrengen. VvE Emmakade benadrukt dat goede communicatie met mede-eigenaren voor en tijdens het verduurzamingsproces belangrijk is. Onafhankelijke adviseurs kunnen hierbij ondersteunen. Een handig hulpmiddel is de VvE Campagnebox van VvE Belang met een werkplan voor de verduurzaming van appartementencomplexen.

Een groep mensen staat op de stoep voor hun woningen waar de stoep is afgezet en constructie machines staan.

Collectieve ketels verduurzamen

Foto van VvE gebouw Oostelijk Halfrond

VvE Het Oostelijk Halfrond heeft een collectieve ketel waar het hele pand mee verwarmd wordt. Uit het advies bleek dat het mogelijk is om zo’n 20% op hun gas te besparen door de ketels slim in te stellen en radiatorventielen toe te passen.

Benieuwd waar u kunt beginnen? Stuur een mail naar servicepuntenergieadvies@amstelveen.nl

Zonnepanelen aan appartementen koppelen

Een groep mensen staat naast elkaar buiten

Maatwerkadvies

Foto VvE complex Keizer Karelflat.

Het VvE bestuur van de Keizer Karelflat heeft een rapport laten opstellen waarin alle mogelijke maatregelen en scenario’s zijn beschreven. Vervolgens heeft de adviseur een informatieavond georganiseerd waar alle leden ook de ruimte kregen om vragen te stellen en opmerkingen te maken. Tijdens de ALV is de keuze gemaakt om een gewenst pakket van maatregelen nader uit te werken, zodat de maatregelen op natuurlijke momenten worden uitgevoerd en er voldoende financiële middelen zijn om de maatregelen te betalen.

Benieuwd waar u kunt beginnen? Stuur een mail naar servicepuntenergieadvies@amstelveen.nl

Samenwerking particulier verhuurder en energiecoöperatie

Bouwbedrijf Netjes en Coöperatie Amstelveen Ecostroom hebben onlangs een intentieovereenkomst getekend om 8 daken van appartementengebouwen vol te leggen met zonnepanelen. Het is vrij uniek dat een particuliere verhuurder zijn daken beschikbaar stelt aan een energiecoöperatie ten behoeve van de huurders voor de opwekking van duurzame energie.

Benieuwd naar het hele verhaal? Stuur een mail naar servicepuntenergieadvies@amstelveen.nl

Aanpak verduurzamingstraject VvE

De flat zeelandiahoeve in Amstelveen

De aanvraag van een - door de gemeente aangeboden - energieadvies vormde de start van het verduurzamingstraject van VvE Zeelandiahoeve in Amstelveen. Het dak wordt vernieuwd en geïsoleerd; de houten kozijnen worden vervangen door kunststof exemplaren met triple glas en hoogstwaarschijnlijk komen er zonnepanelen op het dak.

Wilt u ook met uw VvE verduurzamen? Stuur een mail naar servicepuntenergieadvies@amstelveen.nl

Bewust meten is bewust besparen

De grotere VvE Bankrashof had veel baat bij het plaatsen van een slimme gasmeter. Deze meter, die ook gehuurd kan worden, gaf waardevolle inzichten in het energiegebruik voorafgaand aan het nemen van maatregelen. Zo kon na meting de VvE één ketel buiten gebruik laten stellen die wel als backup kan dienen. Ook ging er veel warmte verloren via de ringleidingen. Het bestuur behaalde een meerderheid in de ALV mede omdat het nieuwe anderstalige inwoners betrekt in het besluitvormingstraject. Naast het slim inregelen van de collectieve ketel heeft de VvE ook dakisolatie aangebracht en worden de zonnepanelen naar verwachting binnenkort geplaatst.

Een groep van 5 mensen staat op een plat dak met tegels op de voorgrond en constructie op de achtergrond

Duurzame VvE Greencourt nu nog duurzamer

Twee mensen die op een dak staan. Achter hen zijn een heleboel zonnepanelen te zien. Ze lachen beiden naar de camera.

Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) Greencourt 1 en 2 waren al gasloos en aangesloten op een warmtepomp van de WKO installatie in de wijk, maar besloten om nog verder te verduurzamen. Met behulp van subsidie van de gemeente onderzochten ze welke stappen ze nog konden zetten. Er werd besloten om de daken vol te leggen met 128 zonnepanelen per VvE. Alle woningen kregen daarbij een individuele aansluiting, die ongeveer 50% van het stroomgebruik dekt. De stroom in de gezamenlijke ruimtes wordt met de zonnepanelen volledig gedekt. Een andere stap was het voorbereiden van individuele aansluitingen in de parkeergarage voor elektrische auto’s. Tevens was er speciale aandacht voor de veiligheid in de gebouwen met een nieuw intelligente brandmeldinstallatie met hittedetectie in de garage en automatische afschakeling van de laadpunten en zonnestroom installaties. Daarmee zijn deze VvE’s naar een Triple A+ energielabel gegaan.

Zelf uw ervaring delen?

Wilt u zelf de ervaringen van uw VvE delen met andere VvE's en bewoners in gemeente Amstelveen? Neem dan contact op met het Servicepunt Energieadvies.