Ga direct naar hoofdcontent

Deelauto

Voor wie maar af en toe een auto nodig heeft

Een deelauto is een auto die wordt gedeeld door meerdere mensen, in plaats van dat één persoon de eigenaar is en de auto gebruikt. U kunt de auto makkelijk voor een paar uur of een dag huren. 

Voordelen deelauto

Het huren van een deelauto heeft verschillende voordelen. Als u de auto niet dagelijks nodig heeft, kunt u geld besparen omdat u geen vaste kosten hoeft te betalen. Zoals wegenbelasting, verzekering, onderhoud en parkeervergunning. Met een deelauto bent u verzekerd via het deelautobedrijf. Uit onderzoek blijkt ook dat autodelen leidt tot minder gereden kilometers, wat goed is voor het klimaat. 

Waar kunt u een deelauto huren? 

Verspreid door Nederland staan bijna 100.000 deelauto's. Er zijn verschillende aanbieders waarbij u een deelauto kunt huren. Zoals SnappCar, Greenwheels, MyWheels, Vereniging voor Gedeeld Autogebruik en WeGo. Sommige gemeenten hebben ook hun eigen deelauto's die inwoners kunnen lenen. Op ritjeweg.nl kunt u zien welke deelauto’s in uw buurt staan en verschillende aanbieders vergelijken.

Verschil deelauto en huurauto

Er zijn verschillende verschillen tussen een huurauto en een deelauto:

  1. Gebruiksduur: Een huurauto wordt vaak voor langere periodes gehuurd, bijvoorbeeld voor een dag of meerdere dagen. Een deelauto wordt daarentegen vaak voor kortere periodes gebruikt, bijvoorbeeld voor een paar uur of voor een enkele rit.

  2. Kosten: Bij het huren van een auto betaalt u meestal een vast bedrag voor de huurperiode, plus eventuele extra kosten, zoals voor brandstof of verzekeringen. Bij een deelauto betaalt u meestal alleen voor de tijd dat u de auto daadwerkelijk gebruikt, bijvoorbeeld per uur of per rit.

  3. Beschikbaarheid: Een huurauto moet vaak van tevoren worden gereserveerd en kan niet altijd direct beschikbaar zijn. Een deelauto kan daarentegen vaak snel en eenvoudig worden gereserveerd via een app of online platform, en is vaak beschikbaar op meerdere locaties in de stad.

(Nog) geen subsidie

Helaas zijn er momenteel (nog) geen subsidiemogelijkheden voor het huren van een deelauto.

Wilt u aan de slag met gebouw verbeteringen?

Subsidies en leningen

  • Subsidies

  • Leningen

  • Belastingvoordeel

Vakspecialisten

  • Specialisten voor de uitvoering

  • Adviseurs voor een plan op maat

  • Keurmerken & certificaten