Ga direct naar hoofdcontent

Wijkplan aardgasvrij

Bekijk de wijkplannen en maak dan uw eigen plan

Stap voor stap naar een duurzaam thuis

Bij het verduurzamen van woningen komt veel kijken. Wij maken het eigenaar-bewoners gemakkelijk en nemen u stap voor stap mee in dit proces. Bent u huurder? Ga dan naar onze tips voor een energiezuinige huurwoning.

  1. Op deze pagina komt u meer te weten over de toekomstplannen voor uw wijk. Dat is belangrijk zodat u weet wat er in uw eigen woning moet gebeuren om u hier op voor te bereiden.

  2. Vervolgens brengt u de situatie van uw eigen woning in kaart door onze gratis Huisscan te doen. De resultaten laten zien wat de meest interessante maatregelen zijn voor uw woning.

  3. Daarna gaat u aan de slag met een eigen plan voor de komende jaren. Wat wilt u wanneer gaan doen? Als dat duidelijk is, kunt u aan de slag.

Andere mogelijkheden in plaats van aardgas

De komende jaren gaan woningen en andere gebouwen stap voor stap van het aardgas af. Maar wat komt er voor terug? Wordt het een warmtenet in de wijk? En heeft het water een hoge of een lage temperatuur? Of komt er nog groen gas beschikbaar? U kunt bij een warmtenet en een groen gas netwerk altijd zelf kiezen of u hier op aansluit. Met een eigen woning kunt u ook helemaal elektrisch (all-electric) gaan. Bijvoorbeeld als u kiest voor een warmtepomp.

De keuze die u maakt hangt af van wat voor warmtenetwerk er in uw wijk beschikbaar is. Elke gemeente in Nederland heeft een 'Transitievisie Warmte' opgesteld. In dit document staan de meest haalbare oplossingen voor uw wijk. Elke 5 jaar worden deze plannen opnieuw bekeken en aangepast waar nodig. De uiteindelijke oplossing voor uw wijk of woning kan dus afwijken van de informatie die nu bekend is.

Een schematische weergave van de 3 alternatieven voor aardgas: warmtenet, groen gas en elektrisch

De plannen van uw wijk bekijken

Ziet u rechtsboven op dit energieloket de knop 'Aardgasvrij' staan, dan kunt u via een speciaal gedeelte op het energieloket de plannen voor uw wijk en woning bekijken. Staat er geen knop op uw energieloket? Vind het document voor uw gemeente dan via deze kaart.

Waarom aardgasvrij wonen?

Nederland moet in 2050 helemaal draaien op duurzame energie, zoals zon, wind en water. Dat is afgesproken in het Klimaatakkoord. Op dit moment wordt het grootste gedeelte van alle woningen nog verwarmd met aardgas. Maar aardgas is een fossiele brandstof. Dat betekent dat het op kan raken en dat het schadelijk is voor het milieu. Bij de verbranding van aardgas komt namelijk CO2 vrij, een schadelijk broeikasgas. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat in 2030 de uitstoot van broeikasgassen gehalveerd is. Het kabinet wil daarom vóór 2030 2,5 miljoen woningen isoleren. Met goede isolatie kan een woning namelijk van het aardgas af. Dit geldt voor koop- én huurwoningen. En uiteindelijk moeten in 2050 alle woningen (bijna 7 miljoen) en andere gebouwen (1 miljoen) van het aardgas af. Nog een hoop te doen dus!

Een rij windmolens. Een grote op de voorgrond en kleinere op de achtergrond. De windmolens staan aan water.

Wat kan ik nu al doen op weg naar aardgasvrij?

Niet alle woningen gaan tegelijk van het aardgas af. Als u bericht krijgt van de gemeente over de definitieve plannen in uw wijk, dan duurt het nog zeker 8 jaar voordat de plannen worden uitgevoerd. U heeft dus minimaal 8 jaar de tijd om uw woning voor te bereiden op een woning zonder aardgas. Onze tip: maak een plan en gebruik die tijd goed. Combineer bijvoorbeeld onderhoud, renovatie en verbouwingen met verduurzaming. Dat scheelt tijd én geld.

  1. Isoleren is altijd een goed idee en een logische eerste stap.

  2. Daarna is het goed om de ventilatie te controleren en te verbeteren, zodat het binnenklimaat gezond blijft.

  3. Vervolgens bekijkt u hoe u in de toekomst de woning wilt verwarmen. Is dat bijvoorbeeld met een warmtepomp en zijn de radiatoren daarvoor geschikt?

  4. Komt er een nieuwe keuken? Ga dan direct elektrisch koken.

  5. Tot slot kunt u uw eigen duurzame energie opwekken met zonnepanelen of een zonneboiler.