Ga direct naar hoofdcontent

Zonnepanelen voor VvE's Nijmegen

Welkom!

Welkom bij het project Zonnepanelen voor VvE's in Nijmegen.

Als lid van een VvE kunt u veel energie besparen op verschillende manieren. Dat kan bijvoorbeeld door isolatie, ledverlichting, en ook zonnepanelen. Door energiebesparende maatregelen toe te passen kunt u besparen op uw eigen of gezamenlijke energierekening. Ook draagt u bij aan een gezonder klimaat.

Gemeente Nijmegen maakt het VvE’s graag makkelijk om voor energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen te kiezen. Daarom organiseert Energieloket Nijmegen een actie voor VvE’s. Met deze actie leert u wat u kunt doen met uw VvE om energie te besparen en komt u alles te weten over het installeren van zonnepanelen.

Waarom zonnepanelen?

Veel VvE's hebben een zeer geschikt dak om zonnepanelen op te leggen. Door zonnepanelen te installeren kunt u op uw eigen of gezamenlijke elektriciteitsrekening besparen. De gemeente en Regionaal Energieloket helpen u graag op weg om het dak van de VvE te benutten voor zonne-energie.

Wilt u naast elektriciteit ook warmte opwekken op uw dak, en heeft u voldoende budget beschikbaar? Dan zijn  PVT-panelen wellicht ook een mogelijkheid voor u. Let op: PVT-panelen zijn geen onderdeel van deze actie.

Online vragenuur 17 mei 2022

Om u verder op weg te helpen in het traject naar het plaatsen van zonnepanelen met uw VvE organiseerde het VvE Energieloket Nijmegen een digitaal vragenuur. Dit vragenuur vond plaats op 17 mei van 19:30 – 20:30

In dit vragenuur geven we aandacht aan de meestgestelde vragen rondom het plaatsen van zonnepanelen met de VvE.

Kijk het vragenuur terug

U kunt zich aanmelden om het vragenuur terug te kijken via onderstaande knop. U krijgt een mail met unieke deelnamelink toegestuurd. Zijn er meer bewoners uit de VvE die interesse hebben om het vragenuur terug te kijken? Dan moeten zij zich apart aanmelden.

Subsidie voor VvE's

Voor VvE's zijn er verschillende subsidies om gebruik van te maken als u met uw VvE aan de juiste voorwaarden voldoet.

  • SCE subsidieregeling: voor zonnepanelen kunt u mogelijk gebruik maken van de SCE subsidieregeling.

  • SEEH subsidie: voor advies voor energiebesparende maatregelen, procesbegeleiding en een (duurzaam) meerjarenonderhoudsplan en het uitvoeren van energiebesparende maatregelen zoals isolatie kunt u mogelijk gebruik maken van de SEEH subsidie

  • ISDE subsidie: voor kleinschalige zonprojecten, windturbines, zonneboilers en collectieve aansluiting op een warmtenet kunt u mogelijk gebruik maken van de ISDE subsidie.

Meer informatie over subsidies en andere financieringsopties voor VvE's vindt u op de subsidiepagina.

Verloop van het project

Om u goed te helpen en de juiste informatie op het juiste moment te verstrekken bestaat het project uit twee fases.

In fase 1 richten we ons op de oriëntatie op mogelijke energiebesparende maatregelen voor de VvE en gaan we specifiek in op de opties voor zonnepanelen. U krijgt een gratis QuickScan (uitgevoerd door Soft Energy) van de VvE waar een advies over de opties voor zonnepanelen specifiek voor u en uw VvE uit volgt. De QuickScan helpt u en uw VvE in de besluitvorming en uiteindelijk gezamenlijk te beslissen over het plaatsen van zonnepanelen en op welke manier.

Foto van computerscherm met een online vergadering

Fase 2 bestaat uit verdiepende toelichting en een collectieve inkoopactie voor het aanschaffen van zonnepanelen met de VvE. Tijdens het verdiepende webinar staan we stil bij uitdagingen rondom besluitvorming en zullen voorbeelden van zonnepanelen voor VvE's aan bod komen. Heeft de VvE besloten om zonnepanelen te nemen op het gezamenlijke dak, dan kunt u met de VvE door naar de collectieve inkoopactie. Voor deze collectieve inkoopactie heeft het Regionaal Energieloket een gedegen partij voor u geselecteerd.

Fase 1: Oriëntatie

Zonnepanelen op een VvE dak is een gezamenlijke beslissing. Daarom is het belangrijk u goed te oriënteren. Om u daarbij te helpen hebben wij de volgende zaken voor u klaar staan:

  • Een online informatieavond met uitleg over de opties van energiebesparende maatregelen en voor zonnepanelen op VvE daken;

  • Gratis QuickScan (door Soft Energy) van de VvE met indicatie van de opties en kosten voor zonnepanelen op het dak van de VvE. Afhankelijk van de grootte van de VvE krijgt u aanvullende begeleiding;

  • Gratis informatiepakket met alle belangrijke informatie.

Aanmelden informatieavond 1: oriëntatie

De eerste informatieavond zal ingaan op de opties voor energiebesparende maatregelen en zonnepanelen met de VvE, belangrijke onderwerpen zoals vergunningen, financiering, en meer uitleg over de voorwaarden voor de gratis QuickScan.

Wilt u zich aanmelden voor de online informatieavond? Dat kan via onderstaande knop! Let op: u krijgt een unieke link toegestuurd die alleen door uzelf gebruikt kan worden. Willen meer leden van de VvE het webinar bijwonen? Dan moeten zij zich apart aanmelden.

Aanmelden QuickScan

Heeft u de eerste informatieavond bijgewoond? En wilt u zich met de VvE aanmelden voor de gratis QuickScan van de VvE? Dat kan met onderstaande knop!

Let op: één inschrijving per VvE is voldoende (bijvoorbeeld via het bestuur of duurzaamheidscommissie). Zorg dat u de splitsingsakte van de VvE gereed heeft.

Aanmelden voor de QuickScan kan vanaf de eerste informatieavond.

Fase 2: Verdieping en Collectieve Actie

Om u met de VvE zo goed mogelijk op weg te helpen organiseren we in fase twee een verdiepende informatieavond. Tijdens deze tweede informatieavond vertelt Soft Energy u meer over de uitdagingen van de verschillende opties, belangrijke zaken om rekening mee te houden als u met de VvE aan de slag gaat met zonnepanelen en voorbeeldcasussen.

Daarnaast vertelt de geselecteerde vakspecialist u meer over de producten en garanties die bij de collectieve actie horen.

Aanmelden informatieavond 2: collectieve Actie

U kunt zich via onderstaande knop aanmelden. Let op: u krijgt een unieke link toegestuurd die alleen door uzelf gebruikt kan worden. Willen meer leden van de VvE het webinar bijwonen? Dan moeten zij zich apart aanmelden.

Aanmelden voor de tweede informatieavond kan nadat de eerste informatieavond is geweest.

Inschrijven Collectieve Actie

Als u met de VvE tot een gezamenlijk besluit bent gekomen voor de aanschaf van zonnepanelen op het dak van de VvE, kunt u zich aanmelden voor de collectieve actie. Afhankelijk van de gekozen optie ontvangt u alleen of gezamenlijk met de VvE een offerte van de installateur. U kunt zich via projecten@regionaalenergieloket.nl aanmelden voor de collectieve actie. Het heeft pas zin om u in te schrijven als:

  • U een goede indicatie heeft of er zonnepanelen op het dak passen en wat ongeveer de kosten zullen zijn (via de Quickscan in stap 1 bijvoorbeeld);

  • Binnen de VvE iedereen op de hoogte is;

  • Een meerderheid binnen de VvE positief staat tegenover zonnepanelen;

  • U de Algemene Leden Vergadering voor het besluit al heeft ingeroosterd (een offerte opvragen heeft pas zin vanaf 4 weken voor de datum van de ALV vanwege de wisselende prijzen in de markt).

Let op: één inschrijving per VvE is voldoende (bijvoorbeeld via het bestuur of duurzaamheidscommissie). Het meest handig is de contactpersoon die zich ook heeft ingeschreven voor de gratis Quickscan.

Aanmelden voor collectieve actie via: projecten@regionaalenergieloket.nl

Informatieavonden

Via twee informatieavonden praten we u bij over alle belangrijke aspecten rondom energiebesparing en de opties en uitdagingen voor het installeren van zonnepanelen op het dak van een VvE.

screenshot van webinar collectieve inkoopactie zonnepanelen voor de VvE

Informatieavond 1:

  • Hoe kunt u energie besparen met de VvE?

  • Wat is een (duurzaam) meerjarenonderhoudsplan?

  • Welke opties zijn er voor zonnepanelen met de VvE?

  • Vergunningen en financieringsopties

  • Vraag & antwoord

Informatieavond 2:

  • Wat zijn de uitdagingen rondom besluitvorming?

  • Wat zijn de technische uitwerkingen?

  • Voorbeelden

  • Aanbod collectieve inkoopactie

  • Vraag & antwoord

Informatiepakket

Bij de QuickScan krijgt u voor uw VvE relevantie informatie meegestuurd in de vorm van een informatiepakket. Daarnaast hebben we een prijzenbrochure voor u opgesteld waarin u alle informatie over de collectieve inkoopactie, prijzen en garanties kunt vinden.

Afhankelijk van de resultaten van de QuickScan krijgt u een aantal van onderstaande documenten toegestuurd.

  • "Veelgestelde vragen over zonnepanelen"

  • "Is ons dak geschikt voor zonnepanelen?"

  • "BTW Teruggave voor zonnepanelen (VvE's)"

  • "Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking voor VvE's"

  • "Voorbeeldovereenkomst huishoudelijk reglement"

  • "Prijzenbrochure collectieve inkoopactie"

Afbeelding van voorbeeldquickscan

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen zetten direct en indirect zonlicht om in elektriciteit. Een zonnepaneel gaat meer dan 25 jaar mee en levert gedurende de levensduur veel elektriciteit op. U verlaagt de energierekening, vermindert uw CO2-uitstoot en wekt (een deel van) uw eigen of gezamenlijke elektriciteitsgebruik zelf op. Zonnepanelen kunnen op een plat en schuin dak worden geplaatst. De hoeveelheid panelen die op het dak van de VvE passen is afhankelijk van de afmeting van het dak en de obstakels die zich er op bevinden.

VvE's kunnen op grofweg drie manieren profiteren van zonnepanelen:

  • Zelf geld besparen met individuele aansluitingen op eigen meterkast

  • Samen geld besparen met een aansluiting op de gezamenlijke meterkast

  • Samen geld verdienen door terug te leveren aan het net en gebruik te maken van de SCE subsidieregeling

Visuele weergave van woning met zonnepanelendat is aangesloten op het elektriciteitsnet

Meer dan 66.000 bewoners deden al mee aan onze acties

"Professionele en vriendelijke adviseur voor wie geen vraag teveel was. En we waren kritisch! Hij maakte een eerlijke en betrouwbare indruk. We hadden er zodanig vertrouwen in dat we een aanvraag voor installatie van zonnepanelen bij de firma hebben ondertekend. De zonnepanelenactie heeft ons over de streep getrokken.

Familie Wolven | Zonnepanelenactie Amstelveen Zuid

Lees meer ervaringen

Bewoners blij met zonnepanelen op hun dak

"Na het advies heb ik de knoop doorgehakt en zijn de zonnepanelen vier weken later binnen een dag geplaatst. De hele installatie gebeurde zonder tegenslag en was verbazingwekkend snel geregeld. Het was ook erg fijn dat de installateur de teruggave van de 21% btw regelde voor mij. Zoals het er nu naar uitziet heb ik de panelen al binnen 5 jaar terugverdiend!" 

Jan | Zonnepanelenactie Dordrecht

Lees meer ervaringen

Zonnepanelen op een dak met bomen op de achtergrond